Beech Hall Health and Wellbeing Centre

CPD Health Projects recently led the delivery of a Health and Wellbeing Centre on the Andersonstown Road in Belfast on behalf of the Belfast Health & Social Care Trust.

Project background

Exterior of Beech Hall Health and Wellbeing Centre
Beech Hall Health and Wellbeing Centre

This project was for the new build construction of Shankill Health and Wellbeing Centre - providing a 'one stop shop' for services, including: 

  • family and childcare, and social work 
  • community medicine, nursing and health visitors
  • physiotheraphy, podiatry, occupational therapy and dental care
  • sexual and reproductive health care
  • speech and language therapy
  • cochlear implant
  • school nursing
  • integrated care team

The new build project led by CPD Health Projects cost £12.6m and provided floor space of 6,327 square metres.

The construction of this flagship facility amalgamated existing Belfast Health & Social Care Trust services onto a single site in west Belfast. Strategically located opposite a large shopping complex, the centre accommodates various health and social services under one rood, to provide a better integrated service to their clients - many of whom they share. 

Design features

The centre is separated into two blocks linked together by a glazed bridge over three levels. The ‘Public’ block fronting onto the road contains the majority of clinical and treatment rooms and is oriented around a four-storey, light-filled atrium, with receptions and waiting areas visible at each level.

atrium area of Beech Hall Health and Wellbeing Centre

The atrium acts as a simple wayfinding device, directly accessible both from the street and from the rear car park via a first floor entrance.

Community spaces are located at street level and include meeting rooms and a café that opens out onto a secure landscaped garden.

The Belfast Health & Social Care Trust provides numerous outreach services, and the rear block acts as an office base for these staff, with a combination of large open plan offices and smaller, more private rooms.

The ground floor of the block also provides new facilities to replace an existing adult day centre, including a dedicated garden. Sustainability measures include a biomass boiler, providing all heating requirements for the centre.

Back to top